Blahodárné vlastnosti ručně vyrobeného karamelu jsou popisovány v receptáři léčitele Pátera Františka Ferdy: „Pro vaše zdraví je nejlepší, jestliže budete řepný cukr užívat ve formě karamelu. Takto připravený cukr se stává zásaditým a z lidského organismu neubírá minerály potřebné pro další zpracování a chráníme tak žaludek před překyselením.“
A zde je příběh našeho karamelu:
Již spoustu let si připravujeme karamel v tekutém stavu, aby byl v kuchyni vždy po ruce a to na slazení pohárů, palačinek apod. Postupně jsme přicházeli na další možnosti, jak jej využít a stejně jako se vším ostatním, jsme se i o něj dělili s přáteli. Častěji jsme začali slýchat: „Proč jej také neprodáváte? My bychom si jej rádi kupovali…“ Tak tady je i pro Vás .
Karamel je používán v kuchyni odpradávna. Používá se k oslazení čaje, grogu, pudinku, zmrzliny, pohárů, palačinek, svíčkové, do základu červeného zelí, či při dopékání masa. Zkrátka Vaší představivosti se meze nekladou.
Další překvapení bude následovat, neboť karamel připravujeme v různých chuťových variacích. Mňam.
***
Osobně si myslím, že by si člověk neměl odříkat, když má na něco chuť.
Pouze by se tím stresoval a stres vytváří překyselení.
Ale i zde platí - všeho s mírou.
***